SÓL W DIECIE NIEMOWLAKA I DZIECKA

Często zastanawiacie się, czy można podawać dziecku posolone potrawy?

W diecie niemowlaka i dziecka nie zaleca się dodawania soli, ale odrobina nie zaszkodzi. Sól zawiera w sobie sód, który jest niezbędny do utrzymania prawidłowego stężenia elektrolitów w organizmie, prawidłowej pracy serca, prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz utrzymania prawidłowego ciśnienia.

Nie ma ściśle określonych norm na sól. Norma dziennego spożycia sodu dla dziecka od 1-6 roku życia wynosi ok. 375 mg. Wybierając produkty takie jak ser żółty, wędliny, czy pieczywo można pokryć dzienne zapotrzebowanie na ten mikroelement. Sprawdzajmy etykiety w sklepach co kupujemy dla naszych dzieciaków, bo może się okazać, że normy będą przekroczone kilkukrotnie.

Alternatywą do tego jest przyrządzanie dziecku zdrowych, smacznych posiłków z naturalnych, nieprzetworzonych produktów. W naszym cateringu dla maluchów, korzystamy z naturalnych, świeżych surowców, aby maluchy uczyły się od małego naturalnego smaku. Dietę dziecka należy urozmaicać, ponieważ monotonia może spowodować, że jego kubki smakowe, będą reagowały słabiej na smaki.

Dodając odrobinę soli, korzystamy z soli morskiej oraz himalajskiej. Dlaczego akurat te dwie?

Od zwykłej soli kuchennej różnią się one zawartością składników mineralnych, makro- i mikroelementów oraz sposobem pozyskiwania. Zwykła sól kuchenna pozyskiwana jest w postaci soli kamiennej nieoczyszczonej tj. warzonej, co powoduje częściowe pozbawienie jej jodu. Bardziej wartościowa jest sól niewarzona.

Sól morską uzyskuje się poprzez odparowanie, dzięki temu oprócz jodu posiada też inne składniki mineralne m.in.: wapń, żelazo, potas.


Co, jeśli nie chcecie podawać dzieciom soli, bo uważacie, że ona jest szkodliwa?
Wiadomo, że zarówno nadmiar, jak i niedobór jodu ma negatywny skutek dla organizmu, czy to małego osobnika, czy dużego. Zamiast soli można używać świeżych lub suszonych ziół, taki jak: koperek, natka pietruszki, tymianek, bazylia, rozmaryn, majeranek.

Pamiętajmy więc, żeby nie dosalać potraw dla dziecka według swoich upodobań. Małe dzieci mają wrażliwe kubki smakowe. Całkowita eliminacja soli z diety dziecka jest niewskazana. Jak we wszystkim: trzeba zachować umiar. Wybierajcie zatem sól z większą ilością składników odżywczych, a nie sam jod.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *