Babeczki ryżowe
Zostało mi trochę ryżu i pomyślałam, żeby zrobić coś dobrego. I tak oto wyszły: babeczki owocowe na ryżu z kakaem i musem żurawinowym, bez dodatku cukru.
Składniki:
300 g ugotowanego ryżu
jajko
jabłko
gruszka
30 g jogurtu
sok z cytryny
50 g kaki (persymony)
10 g kakao
30 g żurawiny
Przepis:
Jabłko i gruszkę obrać, skropić cytryną i podprażyć na patelni. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Pozostałe składniki przekładamy do miski wraz z musem owocowym i blendujemy. Masę dzielimy a dwie części. Pierwszą część przekładamy do foremek muffinkowych (ok. 4 duże sztuki).
Do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy. Żurawinę blendujemy z 3 łyżkami wrzącej wody i nakładamy na środek muffin, zalewając masą kakaową.
Tak przygotowane babeczki ryżowe wkładamy do piekarnika na 20 minut 170-180 stopni z termoobiegiem. Po wyciągnięciu należy poczekać, aż ostygną i można jeść 🙂