Babeczki ryżowe

Zostało mi trochę ryżu i pomyślałam, żeby zrobić coś dobrego. I tak oto wyszły: babeczki owocowe na ryżu z kakaem i musem żurawinowym, bez dodatku cukru.

Składniki:

300 g ugotowanego ryżu
jajko 
jabłko 
gruszka
30 g jogurtu
sok z cytryny
50 g kaki (persymony)
10 g kakao
30 g żurawiny

Przepis:

Jabłko i gruszkę obrać, skropić cytryną i podprażyć na patelni. Odstawić na chwilę do ostygnięcia. Pozostałe składniki przekładamy do miski wraz z musem owocowym i blendujemy. Masę dzielimy a dwie części. Pierwszą część przekładamy do foremek muffinkowych (ok. 4 duże sztuki).

Do drugiej połowy dodajemy kakao i mieszamy. Żurawinę blendujemy z 3 łyżkami wrzącej wody i nakładamy na środek muffin, zalewając masą kakaową.

Tak przygotowane babeczki ryżowe wkładamy do piekarnika na 20 minut 170-180 stopni z termoobiegiem. Po wyciągnięciu należy poczekać, aż ostygną i można jeść 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *