Przejdź do treści

Batonik a’la 3 bit

Każdy z Was zapewne lubi słodkości. Kupne słodycze, owszem, są wygodne do kupienia i skonsumowania, ale czy warto? Tworzenie przepisów, zabawa w kuchni, to moja pasja. Dlatego stworzyłam z myślą o łakomczuchach batoniki à la 3 bit, które są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. 

Ciasto:

50 g mąki kokosowej
50 g mąki migdałowej
250 g płatków owsianych 
20 g dżemu morelowego 100%
3 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki wody
2 łyżeczki masła orzechowego
10 g lnu mielonego

Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy, wodę, masło orzechowe, dżem i zagniatamy (zamiast mąk można zmielić w młynku do kawy kokos oraz migdały). Ciasto wykładamy na keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do lodówki, a w międzyczasie robimy krem. 

Krem:

180 ml soku z aloesu (z biedronki słodzony fruktozą)
180 ml mleka 2% (lub mleko roślinne)
70 g mąki ziemniaczanej 
łyżka oleju kokosowego nie rozpuszczony 
200 ml śmietanki kokosowej z mleczka kokosowego 
2 łyżeczki miodu lub innego słodziku
2 łyżeczka agaru

Z mleka odlewamy 50 ml i mieszamy z mąką ziemniaczaną. Do pozostałej części płynu dodajemy agar i miód, doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy. Zostawiamy do ostudzenia ale niecałkowitego. Śmietankę kokosową ubijamy z olejem kokosowym i dodajemy stopniowo masę budyniową. Tak przygotowana masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki.

Polewa:

100 ml puszki mleka kokosowego 
15 g miodu
100 g gorzkiej czekolady

Roztapiamy czekoladę z mleczkiem kokosowym i miodem w gorącej kąpieli wodnej. Wyciągamy ciasto z lodówki i kroimy je na batony. Mi wyszło 10 sztuk (ok. 330 kcal/szt). Następnie polewamy je czekoladą z każdej strony i wstawiamy do lodówki do schłodzenia. 

Ja się nie mogłam doczekać i dorwałam się po 5 minutach do batonika, mam nadzieje, że Wam się uda wytrzymać nieco dłużej 🙂 
Smacznego!


0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x