Batoniki białkowe

Każdy z nas po treningu od czasu do czasu nabiera ochoty na zjedzenie czegoś „na szybko”.
Zdarza się, że wtedy wpadamy do sklepu i bierzemy coś, co mamy pod ręką, czyli batony. Często wybieramy batony energetyczne, lub te „zdrowe”. Niestety w ich składzie znajdziemy wiele niepotrzebnych składników. Najlepszym sposobem (i dosyć szybkim) jest zrobienie zdrowych batoników białkowych samodzielnie. Wtedy można powiedzieć „wiem, co jem!”
Składniki:
180 g płatków owsianych
50 g kaszy jaglanej ekspandowanej
60 g odżywki białkowej naturalnej
20 g migdałów mielonych
30 g masła orzechowego
150 g namoczonych daktyli
12 g kawy rozpuszczalnej
Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mokre i zagniatamy tak, aby można było formować batoniki (będą lekko lepkie). Dzielimy ciasto na 2 części. Z jednej lepimy 5 batoników, a z drugiej robimy batoniki kakaowe z pyłkiem kwiatowym.
Do drugiej części ciasta, dodajemy:
15 g kakao
50 g płatków owsianych
10 g miodu
10 g pyłku kwiatowego
Zagniatamy ciasto i formujemy ok. 5 batoników. Smacznego!