Batoniki białkowe

Każdy z nas po treningu od czasu do czasu nabiera ochoty na zjedzenie czegoś „na szybko”.
Zdarza się, że wtedy wpadamy do sklepu i bierzemy coś, co mamy pod ręką, czyli batony. Często wybieramy batony energetyczne, lub te „zdrowe”. Niestety w ich składzie znajdziemy wiele niepotrzebnych składników. Najlepszym sposobem (i dosyć szybkim) jest zrobienie zdrowych batoników białkowych samodzielnie. Wtedy można powiedzieć „wiem, co jem!”

Składniki:

180 g płatków owsianych 
50 g kaszy jaglanej ekspandowanej 
60 g odżywki białkowej naturalnej 
20 g migdałów mielonych 
30 g masła orzechowego 
150 g namoczonych daktyli 
12 g kawy rozpuszczalnej

Suche składniki wsypujemy do miski, dodajemy mokre i zagniatamy tak, aby można było formować batoniki (będą lekko lepkie). Dzielimy ciasto na 2 części. Z jednej lepimy 5 batoników, a z drugiej robimy batoniki kakaowe z pyłkiem kwiatowym.

Do drugiej części ciasta, dodajemy:

15 g kakao 
50 g płatków owsianych 
10 g miodu 
10 g pyłku kwiatowego 

Zagniatamy ciasto i formujemy ok. 5 batoników. Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *