Przejdź do treści

Białkowe ,,Michałki”

Dieta to nie tylko katowanie się mniejszą ilością kcal i restrykcyjnego jadłospisu. Dieta to sposób, w jaki się odżywiamy. Wybierając gotowe produkty, zawsze zastanów się, czy warto jest dać jakiekolwiek pieniądze za byle co. Z mojego doświadczenia wynika, że zawsze lepsza jest opcja kupowania surowców do zrobienia gotowego produktu. W większości dostępne w sklepach ”fit słodkości” są napakowanie środkami chemicznymi, słodzone niepotrzebnie cukrem i dodawane są do nich emulgatory. Niepotrzebnie! Lepszy i zdrowszy produkt można zrobić przecież w domu.

W tym poście coś dla łakomczuchów michałków, bo przecież tym smakołykom się nie można oprzeć :). Może nie smakują dokładnie jak sklepowe, ale są zdecydowanie zdrowsze 😛

Przepis:

Nadzienie:

120 g namoczonych daktyli
60 g masła orzechowego
60 g odżywki białkowej naturalnej
30 g posiekanych orzechów włoskich
30 g ekspandowanej kaszy jaglanej
30 ml oleju kokosowego bezzapachowego płynnego

Polewa:

50 g gorzkiej czekolady min.70%
15 ml oleju kokosowego
15 ml mleka migdałowego

Namoczone wcześniej daktyle blendujemy i przekładamy do większej miski. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę przekładamy do formy sylikonowej o wymiarach 10×15 cm. Równomiernie rozkładamy i wstawiamy do lodówki na ok. 1-2 h (można wstawić na 30-45 min do zamrażarki).  W międzyczasie przygotowujemy polewę. W gorącej kąpieli wodnej na wolnym ogniu roztapiamy czekoladę, olej i mleko. Polewa powinna być gładka. Gdy wszystkie składniki się roztopią, to ściągamy z ognia. Po upływie czasu wyciągamy masę z lodówki, a następnie z formy i tniemy na wielkość michałków. Następnie tak pokrojone michałki oblewamy czekoladą i wstawiamy ponownie do lodówki na 30 min.

Smacznego 🙂

5 1 vote
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x