Brownie MIX

Brownie można zrobić z batatów, dyni, bananów, fasoli albo kaszy. Ja postanowiłam zrobić drobny miks 🙂 Brownie z kaszy jaglanej, fasoli czerwonej i bananów 🙂 Jak zawsze eksperymentowanie się opłaca – żeby wszyscy byli zadowoleni i mogli skorzystać z cudzych doświadczeń kulinarnych, a przy tym zdrowo się odżywiać. Słodkie nie zawsze musi mieć tonę cukru i mnóstwa chemii, żeby smakowało. To od Ciebie zależy co wybierzesz, a świadomy wybór, to dobry wybór :)! 

Składniki:

300 g kaszy jaglanej suchej 
4 banany 
1 puszka czerwonej fasoli 
30 g kakao
100 g gorzkiej czekolady (min 70%)
40 g cukru trzcinowego/miodu lub innego słodzika 
3 jajka (W wersji wegańskiej można pominąć jajka.)
30 g oleju kokosowego bezzapachowego
5 g cukru waniliowego/aromat

Przepis:

Kaszę jaglaną gotujemy ok. 20 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy na bok do lekkiego ostudzenia. Czekoladę z olejem kokosowym rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Fasole odcedzamy na sitku. Kaszę jaglaną przekładamy do miski, dodajemy banany, fasolę, kakao, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, wbijamy jaja, rozpuszczoną czekoladę z olejem kokosowym i wszystko razem blendujemy na gładką masę. Wykładamy na blaszkę (20×30) wyłożoną papierem i pieczemy 30 minut w 180 stopniach na termoobiegu. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia,

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *