Chlebek bananowo-dyniowy

Z racji tego, że lubię i trenuje różnego rodzaju dyscypliny sportowe, potrzebuje dużo zdrowych i pełnowartościowych produktów. Moją dietą jest dieta FODMAP dla osób z zespołem jelita drażliwego. Niektórzy uważają, że są skazani na jedzenie jałowego jedzenia lub monotonnych potraw, czy produktów. Właśnie moje kuchenne dzieła są dowodem na to, że wcale nie musi tak być i tak nie jest 🙂

Tym razem wymyśliłam chlebek bananowo-dyniowy z kremem czeko-orzech. Sprawdza się nie tylko jako śniadanie, ale również przekąska przed lub po treningu.

Składniki na chlebek:

2 banany 
200 g dynia (ja użyłam mrożonej)
4 jaja
2 g soda oczyszczona 
30 ml olej kokosowy bezzapachowy płynny 
30 g cukier trzcinowy lub miód 
180 g mąki gryczanej (można zamienić na dowolną)
5 g cukier waniliowy 
Szczypta cynamonu

Jaja ubijamy na puszysto. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na jednolitą masę. Wlewamy do keksówki 26×13 cm i pieczemy ok. 45 min na termoobiegu w 180 stopniach.

Składniki na krem czeko-orzech:

0,5 szkl komosy ryżowej 
250 ml mleka migdałowego 
250 ml wody 
6 kostek czekolady Wedel 64%
50 g dżem truskawkowy  100%
10 g syrop klonowy 
30 g orzech laskowy
30 g kakao 
30 g orzech nerkowca (wcześniej namoczony)

Komosę ryżową gotujemy na mleku i wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiamy na 30 min. do ostygnięcia. Dodajemy pozostałe składniki i blendujemy na gładką masę (jak ktoś ma gorszy blender, to nie będzie całkiem gładki krem).

Kroimy chlebek na kromki, smarujemy i się zajadamy 🙂

Wartości odżywcze na 100 g:

192,6 kcal
 Węglowodany 26.15 g  Tłuszcze 8,05 g
Białka 5,9 g
Błonnik 2,63 g 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *