Ciacho orzechowe

Jeden z moich bliskich znajomych miał urodziny jakiś czas temu. Stwierdził, że tortu nie chce. W takim układzie wymyśliłam na szybko bananowe ciacho z masłem orzechowym i karmelem. Nic tak nie cieszy, jak połączenie banana, czekolady i masła orzechowego w jednym 🙂

Składniki na ciasto:

4 szt. (ok. 150 g 1 szt.) banana 
120 g płatki owsiane zblendowane 
150 ml mleka bez laktozy
60 g masło orzechowe
20 g miód
50 g czekolada gorzka min. 64%

Przepis:

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Banana rozgnieść. Dodać miód, masło orzechowe i mleko. Wymieszać. Dodać mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszać. Przełożyć na blachę silikonową 20 x 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.

Składniki na polewę:

80 g daktyle
30 g gorzka czekolada min. 64%
30 g orzechy arachidowe

Przepis:

Daktyle namoczyć w wodzie ok.30 min. Zblenować na gładką masę. Rozsmarować na cieście, Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Polewamy ciasto dekoracyjnie. Posypujemy arachidami i gotowe 🙂

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

223, 34 kcal
31,85 g węglowodany 
8,25 g tłuszcze 
6,08 g białko 
3,09 g błonnik

Smacznego! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *