Ciacho orzechowe
Jeden z moich bliskich znajomych miał urodziny jakiś czas temu. Stwierdził, że tortu nie chce. W takim układzie wymyśliłam na szybko bananowe ciacho z masłem orzechowym i karmelem. Nic tak nie cieszy, jak połączenie banana, czekolady i masła orzechowego w jednym 🙂
Składniki na ciasto:
4 szt. (ok. 150 g 1 szt.) banana
120 g płatki owsiane zblendowane
150 ml mleka bez laktozy
60 g masło orzechowe
20 g miód
50 g czekolada gorzka min. 64%
Przepis:
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem.
Banana rozgnieść. Dodać miód, masło orzechowe i mleko. Wymieszać. Dodać mąkę, posiekaną czekoladę i ponownie zamieszać. Przełożyć na blachę silikonową 20 x 20 cm i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 20-25 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia.
Składniki na polewę:
80 g daktyle
30 g gorzka czekolada min. 64%
30 g orzechy arachidowe
Przepis:
Daktyle namoczyć w wodzie ok.30 min. Zblenować na gładką masę. Rozsmarować na cieście, Czekoladę rozpuszczamy w gorącej kąpieli wodnej. Polewamy ciasto dekoracyjnie. Posypujemy arachidami i gotowe 🙂
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
223, 34 kcal
31,85 g węglowodany
8,25 g tłuszcze
6,08 g białko
3,09 g błonnik
Smacznego! 🙂