Ciacho z kremem

Czego się nie robi, żeby sprawić komuś radość :)! Dla każdego coś dobrego. Tym razem baton z kremem w lekko odchudzonej wersji bez glutenu i bez laktozy. Jak masz pomysł na ciacho, to śmiało pisz, coś wymyślę i dla Ciebie :)!

Ciasto
 
5 łyżek mąki kukurydzianej
5 łyżek mąka ryżowa
5 łyżek mąka ziemniaczana lub budyń śmietankowy bez cukru (64 g)
3 łyżki mleka w proszku 
2 łyżki glukoza
1 łyżka cukru trzcinowego
100 g masła
1 jajko
 
Mąki odmierzamy do miski, dodajemy mleko w proszku, glukozę, cukier trzcinowy i mieszamy. Następnie dodajemy masło i jajko. Zagniatamy, aż wszystkie składniki się połączą w całość. Jak już zagnieciemy ciasto, przekładamy je na foremkę najlepiej silikonową 20×20 cm i równomiernie wałkujemy lub rozgniatamy i nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 20 minut. Wyciągamy po upieczeniu i odstawiamy do wystudzenia.
 
Masa
 
250 g mascarpone
350 g ser twarogowy półtłusty mielony
12 łyżek mleko w proszku
6 łyżek olej kokosowy
1 łyżka glukoza
 
Do miski wrzucamy ser mascarpone i ser twarogowy. Miksujemy i stopniowo po łyżce dodajemy mleko w proszku. Na koniec dodajemy glukozę oraz olej kokosowy płynny i miksujemy. Nakładamy na upieczony spód. Wkładamy do lodówki. 
 
Polewa
 
1 tabliczka (100 g) czekolady 64%
8 łyżek mleko 
1 łyżka olej kokosowy 
1 łyżeczka melasa buraczana
 
Rozpuszczamy czekoladę w gorącej kąpieli wodnej razem z mlekiem, olejem kokosowym i melasą. Chwile studzimy, aby polewa nie była za gorąca i wylewamy na ciasto, Wstawiamy do lodówki na ok. 15-30 minut, ale najlepiej zjeść na drugi dzień :). Kroimy ciacho na batony.
 
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
 
337,14 kcal
18,90 g węglowodany 
23,92 g tłuszcz
12,33 g białko 
0,22 g błonnik
 
Smacznego i nie zjedzcie wszystkiego od razu 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *