Ciasto a’la Oreo

Na prośbę degustatorów, przepis na ciasto a’la Oreo. Zanim coś się ukazuje w sieci jest sprawdzane przez wielu smakoszy 🙂 nic tak nie cieszy, jak widok, że komuś smakuje. Z pewnością wielu z Was lubi ciastka Oreo. Aby trafić i dopasować się w gusta postanowiłam upiec podobne w smaku ciasto. Oczywiście krem można dowolnie modyfikować. Przepis jest szybki i prosty, a co najważniejsze zdrowy.

Składniki:

4 jaja
4 łyżki mąki orkiszowej
4 łyżki erytrolu
3 łyżki kakao
pół łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

2 banany
2 brzoskwinie bez skórki
2 łyżki masła orzechowego 

Przepis ciacho:

Jajka wbijamy do misy i ubijamy na ,,puszystą” pianę jak kogel mogel. Dodajemy erytrol i dalej ubijamy ok. 5 minut. Zmniejszamy obroty na mikserze i dodajemy stopniowo sodę, mąkę oraz kakao i miksujemy ok. 2 minuty. Po tym czasie wylewamy na wcześniej przygotowaną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 20×20 cm. Wstawiamy do pieca i pieczemy w 170 stopni ok. 25 minut.

Po upieczeniu ostawiamy na bok i studzimy ok. 30 minut. Przekrawamy tak, aby powstały dwie połówki.

Przepis masa:

Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestkę. Wszystkie składniki dajemy do blendera i miksujemy na gładką masę. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, aby masa troszkę zgęstniała. Po tym czasie nakładamy ją na jedną z połówek i przykrywamy drugą. Można użyć dowolnej masy 🙂

Wstawiamy jeszcze na pół godziny do lodówki i można jeść 🙂

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *