Czeko ciacho z kremem orzechowym i nutą cytryny

Zrobienie samego brownie mi nie wystarczyło, więc postanowiłam coś wykombinować. Tak powstało brownie z kremem jaglano-orzechowym z nutą cytryny 🙂 Połączenie tych wszystkich składników, to istny obłęd, a ciasto rozpływa się w ustach!
Składniki na brownie:
300 g cukinii startej na drobnych oczkach
1 jajko
30 g kakao
50 ml oleju kokosowego bezzapachowy płynny
30 g gorzkiej czekolady (ja użyłam Wedel 64% – moim zdaniem najlepsza do wypieków)
5 g cukier waniliowy
140 g dżem truskawkowy 100,%
30 g miodu lub glukozy
130 g mąki gryczanej (można użyć innej)
2 g sody oczyszczonej
1 g cynamon do smaku
Przygotowanie:
Cukinie mieszamy z jajkiem, olejem kokosowym i dżemem. Czekoladę kroimy na drobne kawałki. Dodajemy pozostałe składniki, czekoladę i mieszamy do połączenia się wszystkiego. Wylewamy ciasto na blachę silikonową 20×20 cm i pieczemy 25 min. w 180 stopniach na termoobiegu. Po upieczeniu zostawiamy do wystygnięcia.
Składniki na krem:
200 g kaszy jaglanej suchej
180 ml wody kokosowej
200 ml mleka bez laktozy
1 puszka 400 ml mleczka kokosowego (śmietanka)
60 g masła orzechowego
30 ml olej kokosowy płynny bezzapachowy
5 g cukier waniliowy
30 g cukier puder (z cukru trzcinowego zrobiłam)
30 g glukoza/miód
60 g dżem truskawkowy
30 ml wody z mleczka kokosowego
skórka z cytryny (1szt. cytryny starta na drobnych oczkach)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na mleku i wodzie kokosowej, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Po ugotowaniu odstawiamy do wystygnięcia. Kolejno dodajemy olej kokosowy, słodycz, masło orzechowe, cukier waniliowy i blendujemy na gładko. Śmietankę kokosową ubijamy w osobnym naczyniu. Łączymy ją stopniowo z kaszą jaglaną za pomocą miksera. Dodajemy skórkę z cytryny i wodę z mleczka kokosowego i ponownie miksujemy. Wylewamy na wystudzone brownie i wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
Przyznam, że ja nie wytrzymałam i od razu pochłonęłam dwa kawałki 🙂
Wartości odżywcze na 100 g:
Kcal: 208,5
Białko: 4,2 g
Tłuszcz: 10,7 g
Węglowodany: 24,61 g
Błonnik: 2,12 g
W porównaniu do tradycyjnych ciast, te w zdrowszej wersji są bogactwem makro i mikroelementów takich jak: magnez, mangan, potas, fosfor, żelazo, niacyna, tiamina, Wit.B6.