Czekoladowiec z orzechami

Lubię kombinować i modyfikować nawet własne przepisy, tylko po to by je jeszcze bardziej udoskonalać :). Tak więc ostateczna wersja ciasta czekoladowego z karmelem najbardziej przypadła do gustu smakoszom. Tak szybko było jedzone, że nawet zdjęcia nie szło zrobić 🙂

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki orkiszowej
2 łyżki cukru brązowego
2 łyżki kakao
Soda pół łyżeczki
Szczypta cynamonu
120 g dżem porzeczkowy 100% (u mnie domowy)
250 ml maślanka truskawkowa
1 szt marchew
Jajko
Tabliczka gorzkiej czekolady 64%
Pół szklanki mleka bez laktozy
2 łyżki oleju kokosowego
Pasek gorzkiej czekolady Lidnt 70%

W gorącej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekolady wraz z mlekiem i olejem kokosowym. Po rozpuszczeniu i połączeniu się składników odstawiamy na chwilę do wystygnięcia. Marchewkę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach. Do osobnej miski wkładamy pozostałe składniki, miksujemy i dodajemy stopniowo marchewkę oraz rozpuszczoną czekoladę. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blachę tortową ok. 24-26 cm i wkładamy do piekarnika. Pieczemy ok. 45-60 min. w 180 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu wyciągamy do wystygnięcia i przekrawamy na 2 części. 

Masa:

500 ml mleka
Budyń śmietankowy bez cukru 80 g
2 łyżki cukru trzcinowego/erytrol
150 g orzechów mix
125 g mascarpone
Łyżeczka miodu 

Budyń przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu z ilości podanych składników j.w (dodając cukier trzcinowy lub erytrol). Odstawiamy do wystygnięcia. Orzechy siekamy lub rozdrabniamy w malakserze. Po ostudzeniu budyniu w osobnej misce dodajemy po jednej łyżce na zmianę budyń z mascarpone, aż do zużycia całości i połączenia się składników. Dodajemy posiekane orzechy oraz miód i mieszamy.

Karmel

1 łyżka masło z nerkowca
2 łyżki masła orzechowego
4 łyżki cukru trzcinowego
Łyżka oleju kokosowego
180 ml mleka bez laktozy

Na patelni lub w garnuszku umieszczamy wszystkie składniki i podgrzewamy na małym ogniu, aż do połączania się składników i zagęszczenia karmelu. Odstawiamy do delikatnego wystygnięcia.

Jeden z blatów ciasta smarujemy delikatnie karmelem i połową kremu. Na to kładziemy drugą część blatu i smarujemy pozostałą ilością kremu. Na sam koniec dodajemy cały pozostały karmel i jako dekoracja można posypać podprażonymi płatkami migdałowymi.

Smacznego! 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *