Fit sernik na jogurcie

Każdy z nas lubi sernik 🙂 Czy można jednak zrobić doby sernik na twarogu i jogurcie w wersji zdrowej i dietetycznej? Jasne, że tak! Wszystko się da, jeśli tylko się chce.
Poniżej przedstawiam przepis na puszysty i delikatny sernik.
Ciasto:
200 g płatków owsianych
100 g daktyli namoczonych
3 łyżki kakao
Zmielić płatki na drobniejsze, daktyle również zmielić. Zagnieść ciasto łącząc wszystkie składniki. Wyłożyć równomiernie na kwadratową blaszkę (20 x 20 cm).
Masa:
1,5 kg twarogu sernikowego
250 g jogurtu naturalnego
8 jajek
80 g mąki ziemniaczanej lub dwa opakowania budyniu śmietankowego
80 g cukru trzcinowego lub innego słodzika
Skórka starta z 1 cytryny
Wszystkie składniki miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy ją na uprzednio przygotowany spód i pieczemy ok. 45 min w temperaturze 180 stopni na termoobiegu.
Smacznego!