Przejdź do treści

Kinder Bueno

Wszyscy mają Kinder Bueno, mam i ja 🙂 ale w mojej wersji, czyli #FODMAP, bez laktozy, bez glutenu. Oczywiście można zrobić to w wersji z innymi składnikami, według upodobań i bardziej słodkie. Z racji tego, że dieta FODMAP ogranicza wiele składników, w tym substancje słodzące, moja wersja nie jest jak sklepowe napakowana cukrem.

Składniki na spód:

200 g kaszy gryczanej
100 g dżem 100% truskawka 
50 g kakao
1 szt. banana ok. 100-150 g
50 g odżywki białkowej ciasteczkowej (ja używam tej bez laktozy, ale tu można dodać mleko w proszku)
50 ml płynnego oleju kokosowego (5 ml tj. jedną łyżeczkę zostawić na wysmarowanie blachy)
30 ml mleka bez laktozy 
70 g płatki gryczane
50 g maki z orzechów włoskich lub zmielonych orzechów włoskich 

(opcjonalnie można dodać tabliczkę roztopionej gorzkiej lub mlecznej czekolady do masy, aby był bardziej twarda, ale ja robiłam bez)

Kaszę gotujemy według wytycznych na opakowaniu (można ugotować ją na mleku, wtedy będzie lepszy smak). Po ugotowaniu czekamy ok.15 minut, aby trochę się przestudziła. Do przestudzonej kaszy dajemy pozostałe składniki (mleko, dżem, banan, kakao, odżywka, olej kokosowy, płatki gryczane i mąkę z orzechów). Wszystko razem blendujemy. Na blachę silikonową 20×20 cm dajemy odrobinę oleju kokosowego i wykładamy powstałą masę. Równomiernie rozprowadzamy i wkładami na ok. 30 min do zamrażalnika. Między czasie przechodzimy do kremu.

Składniki na krem:

400 ml śmietanka z mleczka kokosowego 
75 g serek homogenizowany bez laktozy 
200 ml mleka bez laktozy
1 budyń śmietankowy 
30 g masła migdałowego
30 g cukru brązowego (można tutaj zamienić lub dodać więcej)
30 ml płynnego oleju kokosowego

(można dodać opcjonalnie tabliczkę roztopionej białej czekolady, wtedy nie trzeba dosładzać, ale ja zrobiłam bez)

Budyń robimy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale na 200 ml mleka. Cukier można dodać w trakcie grzania mleka na budyń lub zmielić go na puder i dodać w czasie łączenia składników masy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Śmietankę kokosową ubijamy mikserem i dodajemy stopniowo budyń i miksujemy. Następnie dodajemy masło migdałowe, serek homo, olej koksowy i blendujemy na gładko. Tak powstałą masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do zamrażalnika na ok. 15-30 minut. Po tym czasie wyciągamy, dekorujemy dowolnie, ja użyłam gorzkiej czekolady 🙂 i jemy <3

W przypadku, gdy używacie czekolady do spodu i do masy, wystarczy gdy dacie ciacho do lodówki. Czekolada bardzo ładnie wiąże i później będzie się lepiej kroić batoniki.

Dla zainteresowanych wstawiam kaloryczność:

na 100 g:
200,98 kcal
6,32 g białka
10,97 g tłuszcz
20,49 g węglowodany 

Dla porównania sklepowy baton:
na 100 g:

572 kcal
35,9 g tłuszcz
8,8 g białka
53 g węglowodany

W tym zwróćmy uwagę, że ten domowy baton to nie same puste kcal i cukier. Kasza gryczana na odczyn zasadotwórczy na organizm człowieka. Masło migdałowe i orzechy posiadają zdrowe tłuszcze wspomagające odchudzanie i obniżają poziom cukru. Oprócz tego zawierają liczne makro – i mikroskładniki. Dla sportowców i osób trenujących dość intensywnie, to idealne rozwiązanie przed treningiem, czy zawodami. Oczywiście można tak wymieniać wiele pozytywów z domowych inspiracji :). Do Ciebie należy wybór, którą opcję wybierzesz.

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x