Kit Kat Crunchy

Wiem, mnóstwo jest pomysłów, czy przepisów na tego typu batoniki, ale moja dieta wymaga rygorystycznego cięcia różnych składników. Przecież nie można sobie wszystkiego, co chwilę odmawiać :). Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego też muszą jeść smakołyki. Usiadłam, pomyślałam i o to jest Kit Kat Crunchy w wersji zdrowej FODMAP!

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
1 szt cukinia (ok. 200 g)
5 g soda oczyszczona
130 g mąka ryżowa
20 g cukru trzcinowego zmielonego na puder (można dodać erytrol, ksylitol etc. – dieta FODMAP wyklucza)

Cukinie trzemy na drobnych oczkach. Przelewamy ją wrzątkiem na sitku, a następnie przekładamy na drugie sitko wyłożone gazą albo ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar wody. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy cukier w postaci pudru i ubijamy jak na pianę bezową. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a następnie przygotowaną wcześniej cukinie delikatnie miksując. Na sam koniec dodajemy mąkę ryżową i mieszamy delikatnie warzechą i przekładamy do formy 20×20 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Wyciągamy z pieca do ostygnięcia i przecinamy placek na 2 części w poziomie.

Masa:

Domowa Ricotta:

0,5 l mleka
0,5 cytryny

Mleko gotujemy powoli. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny i chwilę trzymamy na najmniejszej mocy palnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy sitko z gazą i odcedzamy na tym powstały serek.

Śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
15 g syropu klonowego
30 g masła orzechowego
20 g kakao
10 g olej kokosowy rozpuszczony

Śmietankę kokosową ubijamy z ricottą, dodajemy słodzik, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy, Wszystko razem chwilę miksujemy. Przekładamy powstałą masę na jedną część biszkoptu, rozsmarowujemy i przykładamy drugą.

Polewa:

20 g orzechy włoskie
20 g migdały
10 g syrop klonowy
10 g olej kokosowy
50 g czekolady gorzkiej min. 64%

Orzechy i migdały kroimy na drobniejsze kawałeczki. Na patelni delikatnie opiekamy bakalie, dodajemy olej kokosowy i syrop, chwilę podgrzewamy. Tak powstałą masę wykładamy na wierzch ciasta i polecamy roztopioną czekoladą lub pokrojoną/startą na tarce.

W porównaniu do sklepowych trochę różni się w smaku, ale za to posiada wiele składników odżywczych. Idealna przekąska pomiędzy treningami, przed lub po 🙂

Wartości odżywcze na 100 g produktu:
kcal 162,1
węglowodany 14,98 g
tłuszcze 9.96 g
białko 4,18 g

Smacznego 🤗

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *