Przejdź do treści

Kit Kat Crunchy

Wiem, mnóstwo jest pomysłów, czy przepisów na tego typu batoniki, ale moja dieta wymaga rygorystycznego cięcia różnych składników. Przecież nie można sobie wszystkiego, co chwilę odmawiać :). Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego też muszą jeść smakołyki. Usiadłam, pomyślałam i o to jest Kit Kat Crunchy w wersji zdrowej FODMAP!

Składniki:

Biszkopt:

3 jajka
1 szt cukinia (ok. 200 g)
5 g soda oczyszczona
130 g mąka ryżowa
20 g cukru trzcinowego zmielonego na puder (można dodać erytrol, ksylitol etc. – dieta FODMAP wyklucza)

Cukinie trzemy na drobnych oczkach. Przelewamy ją wrzątkiem na sitku, a następnie przekładamy na drugie sitko wyłożone gazą albo ręcznikiem papierowym, aby zebrać nadmiar wody. Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy cukier w postaci pudru i ubijamy jak na pianę bezową. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku, a następnie przygotowaną wcześniej cukinie delikatnie miksując. Na sam koniec dodajemy mąkę ryżową i mieszamy delikatnie warzechą i przekładamy do formy 20×20 cm. Pieczemy w 170 stopniach ok. 25-30 minut. Wyciągamy z pieca do ostygnięcia i przecinamy placek na 2 części w poziomie.

Masa:

Domowa Ricotta:

0,5 l mleka
0,5 cytryny

Mleko gotujemy powoli. Po zagotowaniu wyciskamy sok z cytryny i chwilę trzymamy na najmniejszej mocy palnika. Odstawiamy do ostygnięcia. Przygotowujemy sitko z gazą i odcedzamy na tym powstały serek.

Śmietanka z jednej puszki mleka kokosowego
15 g syropu klonowego
30 g masła orzechowego
20 g kakao
10 g olej kokosowy rozpuszczony

Śmietankę kokosową ubijamy z ricottą, dodajemy słodzik, masło orzechowe, kakao, olej kokosowy, Wszystko razem chwilę miksujemy. Przekładamy powstałą masę na jedną część biszkoptu, rozsmarowujemy i przykładamy drugą.

Polewa:

20 g orzechy włoskie
20 g migdały
10 g syrop klonowy
10 g olej kokosowy
50 g czekolady gorzkiej min. 64%

Orzechy i migdały kroimy na drobniejsze kawałeczki. Na patelni delikatnie opiekamy bakalie, dodajemy olej kokosowy i syrop, chwilę podgrzewamy. Tak powstałą masę wykładamy na wierzch ciasta i polecamy roztopioną czekoladą lub pokrojoną/startą na tarce.

W porównaniu do sklepowych trochę różni się w smaku, ale za to posiada wiele składników odżywczych. Idealna przekąska pomiędzy treningami, przed lub po 🙂

Wartości odżywcze na 100 g produktu:
kcal 162,1
węglowodany 14,98 g
tłuszcze 9.96 g
białko 4,18 g

Smacznego 🤗

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x