Krem o smaku Michałków
Na Instagramie ostatnio przeprowadziłam ankietę. Dotyczyła informacji, jakie smakołyki chcielibyście, abym przygotowała :). Posypało się kilka pomysłów. Nie wiedziałam co wybrać :), więc wymyśliłam, że będę je wykonywać w kolejności zgodnie z odpowiedziami. Tak właśnie na pierwszy rzut idzie krem o smaku Michałków! Można go wykorzystać na naprawdę do wszystkiego m.in na kanapkę, jako nadzienie do babeczek, drożdżówek, ciast, czy tortów. Tym razem przydał się na kanapkę jako przekąska, nie tylko dla tych dużych ale i dla tych mniejszych łakomczuchów :). Oczywiście przepis w pełni bez glutenu i bez laktozy ale można go wykonać w tradycyjnej wersji.
Składniki:
30 g budyń śmietankowy
250 ml mleko bez laktozy
1 jogurt bez laktozy 180 g
125 g mascarpone bez laktozy
8 łyżek mleka w proszku bez laktozy
2 łyżki glukozy
30 g biała czekolada (wegańska)
6 łyżek oleju kokosowego
1 łyżka cukier trzcinowy
150 g zmielonych orzechów arachid
1 łyżka masło orzechowe
0,5 porcji ciasto kruche (batonik 3 bit)
Przepis:
Budyń gotujemy na mleku z cukrem i glukozą. W blenderze mieliny orzechy arachidowe. Odstawiamy do przestudzenia. W blenderze mieliny orzechy arachidowe. Nie muszą być zmielone całkowicie na miał. Odkładamy na bok, przydadzą się w kolejnych etapach. Rozpuszczamy olej kokosowy z białą czekoladą w kąpieli wodnej i odstawiamy do delikatnego schłodzenia. Po tym czasie stopniowo dodajemy jogurt, masło orzechowe oraz mascarpone powoli miksując. Następnie dodajemy po łyżce mleka w proszku i nadal miksujemy. Dodajemy zmielone orzechy oraz pokrojone drobno lub pokruszone kruche ciasto. Mieszamy łyżką lub mikserem na wolnych obrotach, jak Wam będzie wygodnie. Powstałą masę można wyłożyć do foremki silikonowej 20×20 cm i wstawić do lodówki lub na godzinę do zamrażalki, wtedy można pokroić i wyjdą cuksy Michałkowe. Jeżeli chcemy krem, to najlepiej zostawić przykryty sreberkiem na noc w lodówce do następnego dnia. Przekładamy do pojemnika na żywność i można spokojnie jeść do woli!
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
316,33 kcal
20,61 g węglowodany
22,44 g tłuszcze
10,04 g białko
1,31 g błonnik
Smacznego!