Malinowa Chmurka

Wystarczyło rzucić propozycję i już samo poszło 🙂. Co, z czym można zamienić, jak dobrać smaki by wszystko do siebie pasowało. Wszystko dobrze, póki masz zrobić ciacho, którego wcześniej się nie jadło, ale na podstawie obrazka i wyobrażeń smakowych, jesteś w stanie je zrobić i to na dodatek wersji zdrowszej 😉

Ciasto kruche:

100 g masła
1,5 łyżki cukru brązowego
1 op cukier waniliowy
1 jajko4 łyżki mąka kukurydziana
4 łyżki mąka jaglana
4 łyżki mąka gryczana

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy tak, aby ciasto było jednolite. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wykładamy ciasto na blachę do tarty ok. 25 cm, tak by znalazło się również na bokach. Nakłuwamy widelcem spód. Wstawiamy do pieca na ok. 15-18 min. Wyciągamy i zostawiamy do ostygnięcia. Międzyczasie przygotowujemy pozostałe części ciasta.

Beza:

3 białka
60 g erytrol
10 g cukier trzcinowy
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Nagrzać piernik do 90 stopni. Cukier w młynku mielimy na puder. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier puder i dalej ubijamy, na sam koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i chwilkę miksujemy. Wykładamy gotową bezę na blachę wyłożona papierem (wcześniej należy od rysować na papierze wielkość foremki). Suszymy w temperaturze 90 stopni przez 3 godziny. Wyciągamy.

Galaretka:

200 g maliny mrożone1 galaretka truskawkowa bez cukru
2 łyżki erytrolu
100 g dżem malinowy 100 %

Maliny rozmnażamy, ale niecałkowicie. Galaretkę przyrządzamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Studzimy do temperatury pokojowej. Wszystkie składniki mieszkamy razem, zalewamy galaretką i mieszkamy. Tak powstałą galaretkę wykładamy na spód do tarty i wstawiamy do lodówki, aż stężeje. Międzyczasie szykujemy masę serową i bezę.

Masa śmietankowa:

300 g twaróg mielony
150 g skyr
250 g ricotta
3 łyżki miodu
3 łyżki erytrolu

Wszystko razem miksujemy do połączenia się składników. Po stężeniu się galaretki nakładany masę serową na ciasto oraz wcześniej przygotowaną bezę. Ponownie wstawiamy do lodówki. Chwilę sobie odpoczywa i można jeść ;).

Smacznego 🤗!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *