Muffiny bezglutenowe z dynią i żurawiną
Muffinki bezglutenowe z dynią i żurawiną, w sam raz na rozgrzanie w chłodne dni 🙂 Większość z nas lubi babeczki, muffiny i inne słodkości. Ja polecam Wam dania jednocześnie zdrowe i słodkie. Po prostu pycha! Te muffinki będą pasować idealnie na święta dla tych, którzy chcą dbać o linię. Dzięki temu można trochę po łasuchować, jednocześnie omijając tradycyjne, wysokokaloryczne ciasta 😉
Przepis:
0,5 kg mrożonej dyni
4 jajka
400 g mąki ryżowej
180 ml mleka
2 g sody
50 ml oleju kokosowego bezzapachowy roztopiony
30 g cukru trzcinowego
100 g żurawiny
10 g mąki ziemniaczanej
Dynie należy rozmrozić. Jajka, mleko, olej zmiksować w jednej misce. W drugiej misce wymieszać mąkę, sodę, mąkę ziemniaczaną, cukier i żurawinę. Połączyć składniki znajdujące się w obu miskach. Do powstałej masy dodać dynię i ponownie wymieszać. Teraz masę rozlewany do foremek muffinkowych (ok. 12 sztuk) i pieczemy używając termoobiegu w temperaturze 175 stopni przez pół godziny.