Wuzetka w zdrowszej wersji

Czemu akurat wuzetka? Miałam okazję podziękować jednej osobie za pomoc, a to jej ulubione ciacho. Z racji tego, że lubię wyzwania, a każda osoba jest wymagająca, jak chodzi o słodkości, to postanowiłam, że to będzie dobry sprawdzian. Nie pomyliłam się, wyszło jak zawsze bosko 🙂

Składniki na ciasto:

1 jajko
800 g cukinii
50 ml olej kokosowy bezzapachowy płynny
60 g gorzkiej czekolady 
125 g dżem 100 % z wiśni
50 g kakao 
3 g soda
135 g mąka gryczana 
100 g miodu/melasa buraczana/cukier trzcinowy (do wyboru)
szczypta cynamonu
5 g cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy

Ścieramy cukinię na drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, dżem, miód, olej kokosowy, Mieszamy. Czekoladę siekamy na drobno. Dodajemy pozostałe składniki wraz z czekoladą i ponownie mieszamy. Wylewamy na silikonową formę 20×20 cm. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 30 min. Zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Składniki na masę:

400 ml stała część mleczka kokosowego 
250 g mascarpone
60 g miodu
10 g żelatyny  skórka z jednej limonki
100 g dżem 100 % wiśnia 

Śmietankę kokosową i mascarpone miksujemy. Dodajemy startą na tarce skórkę z limonki (uprzednio sparzyć limonkę) oraz miód. Żelatynę rozpuszczamy zgodnie z opisem na opakowaniu. Po lekkim ostudzeniu żelatyny dodajemy ją do masy. Wstawiamy na chwilę do lodówki.

Po wystudzeniu ciacha przekrawamy je jak biszkopta, na dwa blaty. Smarujemy obie części po równo dżemem wiśniowym. Nakładamy na dolną część masę z mleczka i mascarpone. Przykrywamy drugą częścią.

Składniki na ewentualną polewę:

40 g czekolady gorzkiej 
15 ml olej kokosowy
15 ml mleko bez laktozy 
10 g miód

Rozpuszczamy czekoladę w gorącej kąpieli wodnej z mlekiem, olejem i miodem.

Na powstałe ciacho wylewamy polewę czekoladową i wstawiamy do lodówki, by wszystko się fajnie związało i zastygło.

Wartości odżywcze na 100 g: 


194,41 kcal
18,63 g węglowodany 
12,3 g tłuszcze
3,25 g białko
1,05 g błonnik 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *