Zdrowy piernik świąteczny

Święta tuż tuż, a ciasto trzeba zrobić :). Zdrowy piernik marchewkowy na mące pełnoziarnistej z bakaliami i małą ilością cukru – można przecież smacznie i zdrowo spędzić Wigilię i Święta.

Składniki: 

540 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej 
4 jajka 
1/3 szklanki oleju kokosowego 
50-70 g cukru trzcinowego 
2 szklanki marchewki 
1 łyżeczka sody 
1 łyżka kakao 
Przyprawa do piernika 
80 g rodzynek 
80 g żurawiny

Żółtka ucieramy z cukrem. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy ją do utartych żółtek razem z przesianą mąką, sodą, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, kakao. Mieszamy delikatnie ma małych obrotach miksera. Ubijamy jajka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ręcznie i delikatnie mieszamy za pomocą warzechy. Następnie dodajemy bakalie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na keksówkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, a kolejne 10-15 minut w 170 stopniach. Wyciągamy po upieczeniu i czekamy, aż ostygnie. 
Piernik idealnie smakuje z herbatą rozgrzewającą. 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *