Zdrowy piernik świąteczny

Gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, również możesz sięgnąć po zmodyfikowane wersje tradycyjnych wypieków :). Proponuję więc zdrowy piernik marchewkowy na mące pełnoziarnistej z bakaliami i małą ilością cukru – można przecież smacznie i zdrowo spędzić Wigilię i Święta.
Składniki:
350 g mąki pszennej pełnoziarnistej lub pełnoziarnistej
4 jajka
1/3 szklanki oleju kokosowego
50-70 g cukru trzcinowego
2 szklanki marchewki
1 łyżeczka sody
1 łyżka kakao
Przyprawa do piernika
80 g rodzynek
80 g żurawiny
Żółtka ucieramy z cukrem. Marchewkę trzemy na drobnych oczkach. Dodajemy ją do utartych żółtek razem z przesianą mąką, sodą, olejem kokosowym, przyprawą do piernika, kakao. Mieszamy delikatnie ma małych obrotach miksera. Ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy do powstałej wcześniej masy. Ręcznie i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki lub szpatułki. Następnie dodajemy bakalie i ponownie delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na keksówkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 35 minut w 180 stopniach, a kolejne 10-15 minut w 170 stopniach. Wyciągamy po upieczeniu i czekamy, aż ostygnie.
Piernik idealnie smakuje z herbatą rozgrzewającą. 🙂