Bułeczki warzywne
Po ostatniej ankiecie ciężko było wybrać, czy zrobić cos na słono, czy na słodko J Wasze głosy na Instagramie były za jakimś słodkim smakołykiem, a na Facebooku za jakimś przysmakiem na słano. Tym razem wybrałyśmy dla Was cos na słono, ale nie martwcie się, żeby nikt nie był poszkodowany i zadowolony, wjedzie w weekend coś pysznego na słodko <3 przecież każdy lubi słodycze i na dodatek jak może je zjeść w ilości podwójnej 😊
Składniki:
2 szt dużej marchewki1 szkl (ok 180 g)
dynia mrożona w kostce
2 jajka
1 szkl maki ze słonecznika
1 szkl (ok. 180 g) otrębów owsianych
0,5 szkl ziaren słonecznika
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki siemię lniane niezmielone
0,5 szt pęczka natki pietruszki
0,5 łyżeczki sody
Przyprawy do smaku: sól, papryka słodka
Przepis:
Piec nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Dynię wraz z marchewką wkładamy do pieca na blaszce wyłożonej papierem do pieca i pieczemy ok. 20 min. Po tym czasie zostawiamy na chwilkę, by warzywa wystygły. Wkładamy do pojemnika kielichowego i blendujemy je razem z jajkami. Przekładamy do miski, gdzie następnie wrzucamy pozostałe składniki wraz z przyprawami i drobno posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy do połączenia się składników. Od Was zależy jakiej wielkości będą bułeczki. Za pierwszy razem wyszło ich 4, a za drugim już więcej ok. 8 J. Tak uformowane bułeczki wykładamy na blaszkę wyłożona papierem (można użyć tej samej co do pieczenia warzyw) i pieczemy 20 minut w takiej samej temperaturze (180 stopni z termoobiegiem). Po upieczeniu zostawiamy na chwilę w piecu i wyciągamy do całkowitego wystudzenia. Można je jeść na słodko lub słono, wedle uznania i chęci 😊