Burger gryczany z dorszem

Zastanawialiście się już pewnie, że ,,dieta”, to strasznie rygorystyczne zasady i możecie jadać tylko niewielką ilość produktów. Otóż tak nie jest. Dieta to nie tylko same zasady, to sposób odżywiania, podejście i świadomość tego co się jada i w jakich ilościach. Będąc na tzw. diecie, wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że zamiast wspomóc swój organizm, traktuje go źle i poniekąd niszczy. Wariantów diet na rynku jest mnóstwo. Dla każdego z nas ona będzie inna, ponieważ każdy z nas ma inne zapotrzebowanie na dane składniki i produkty. W diecie chodzi o to, by słuchać swojego organizmu. To Ty masz wiedzieć co jest dla Ciebie dobre i jak się po danej potrawie/posiłku czujesz. Ja przechodząc na dietę ze względów drażliwego jelita, czuje się zdecydowanie lepiej. Dolegliwości ustąpiły w 75 %. Wiadomo, każdy ma chwile słabości i zjadamy rzeczy, których nie powinniśmy. Jedzenie owszem jest przyjemnością, można zrobić coś z niczego i też będzie mega pyszne! Wystarczą chęci :). Co jest dla Ciebie ważne: żyjesz po to aby jeść, czy jesz po to aby żyć? Na to pytanie każdy z nas musi odpowiedzieć sobie sam.

Przygotowałam dla Was Burgery #FODMAP z dorszem.

Składniki na podpłomyki:

100 g kaszy gryczanej suchej
2 jajka
100 g twaróg bez laktozy
10 g len
10 g chia
10 g babka jajowata szczypta soli szczypta kurkumy

Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Po tym czasie kaszę, jaja i pozostałe składniki dajemy do miski i blendujemy. Łyżką nakładamy na blachę (wielkość zależy od Was ale należy pamiętać, że po rozpoczęciu fazy pieczenia formują się podpłomyki). Wstawiamy na 30 min na 170 stopni i termoobieg. Wyciągamy i między czasie szykujemy wypełnienie burgera.

Składniki na wypełnienie:

1 szt. marchew
1/4 cukinii
100 g dorsz
30 g szpinak świeży 
30 g mix sałat
50 g pomidor
10 g olej kokosowy bezzapachowy
papryka słodka
rozmaryn
sól
pieprz

Dorsza możemy przyszykować na parze lub w piekarniku ok. 10-12 min. (piekarnik 170 stopni). Marchewkę oraz cukinię obieraczką tniemy na paski. 5 g oleju rozpuszczamy na patelni i kładziemy paski marchewki, posypujemy papryką i solą i pieczemy z obu stron po 3-5 min. do zarumienienia się. To samo wykonujemy z cukinią ale dodajemy zamiast papryki, rozmaryn i pieprz.

„Podpłomyk” przekrawamy(nie do końca) na pół i do środka dajemy szpinak, mix sałat, marchew, cukinię, pomidor, dorsza. Jeżeli ktoś lubi i ma ochotę można dodać sobie pesto/majonez/ketchup/sos musztardowy/sos czosnkowy (wedle preferencji smakowych).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *