Domowy chlebek orkiszowy

Jak już piec, to na całego! Każdy z Was zapewne lubi jeść chleb. Te sklepowe pozostawiają wiele do życzenia z racji tego, że są z dużą ilością chemii i napompowane. Większość osób po zjedzeniu takowego pieczywa ma dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Dlatego też postanowiłam zrobić takowy chlebek bardziej ziarnisty i białkowy, żeby miał więcej składników odżywczych niż sam gluten.

Składniki:

150 g otrębów owsianych
80 g mąka orkiszowa
150 g mieszanki ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane niemielone)
0,5 łyżeczki soli
200 g serek wiejski bez laktozy
180 g jogurt z dodatkiem białka
4 jajka
0,5 łyżeczki sody

Piekarnik nagrzewany do 180 stopni z termoobiegiem.

Sypkie składniki wsypujemy do miski (mąka, otręby, nasiona, soda, sól) i mieszamy. Oddzielnie miksujemy żółtka, serek wiejski oraz jogurt. Do tak powstałej masy dodajemy suche składniki i miksujemy lub mieszamy. W osobnej misce ubijamy na sztywno pianę z białek i dodajemy je do całości, delikatnie mieszając. Tak powstałą masę przekładamy do keksówki o wymiarach ok. 25 cm. Pieczemy 60 minut. Po tym czasie chwilę zostawić w piekarniku na 10 minut. Następnie wyciągnąć z brytwanki na deskę do studzenia.
Smacznego 🤗

Wartości odżywcze na 100 g produktu:

230,52 kcal 
16,87 g węglowodany
12,39 g tłuszcze
13,02 g białka
2,6 g białka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *