Mini domowe burgery z rybą

Zaczęła się wiosna, to teraz można przyrządzać więcej smakołyków :). Przecież zawsze powtarzam, że każda dieta nie musi być nudna. Kwestia tego, jak my podchodzimy do tematu. Jedzenie nie jest tylko jedzeniem. Jedzenie jest energią. Jak podchodzimy do jedzenia, w jakim humorze je przygotowujemy, tak później odzwierciedla nasze samopoczucie i zdrowie. Uważaj na to, co jesz, w jaki sposób, gdzie i jakie Ci przewodzą emocje podczas posiłku. Troszkę przy tym pracy było, ale warto. Zawsze domowe zdrowsze i lepsze! 🙂

Składniki na bułki*:
180 g mąka gryczana
180 g płatki owsiane bezglutenowe (zmielone na mąkę)
90 g mąka kukurydziana
90 g płatki jaglane
25 g drożdży 
30 g siemię lniane niemielone 
10 g siemię lniane mielone
30 g masła roztopionego 
200 ml ciepłego mleka bez laktozy 
10 g cukier trzcinowy sól

Wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy do połączenia. Odstawiamy na ok. godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem. Po tym czasie formujemy bułeczki. Odstawiamy do momentu, gdy piekarnik się nagrzeje. Mi wyszło ok. 6 sztuk**. Wstawiamy do nagrzanego pieca i pieczemy na 20 minut.

* bułeczki są bez glutenu i laktozy
** można zrobić większe bułki i wtedy wyjdą 4 lub 3 sztuki i będą większe burgery

Składniki na wypełnienie:
filet z ryby (ja użyłam Halibuta)
płatki gryczane do obtoczenia 
kurkuma
jajko 
sól
czosnek niedźwiedzi
rozmaryn
ogórek kiszony 
pomidor
ser kozi
szpinak
90 g jogurt naturalny 
10 g oliwa z oliwek
1/3 szt. natka pietruszki
 
Specjalnie nie podałam ilości składników. To już każdy według swojego uznania dobierze. Jeden lubi więcej sera, drugi mniej :). U mnie na dwa mini burgery użyła ok. 2 x 50 g filet z Halibuta, 1 plaster sera koziego, pół pomidora, pół ogórka kuszonego, cały sos ziołowy, garść szpinaku, a do obtoczenia ok. 4 łyżki płatków i 1/3 jajka.

Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, termoobieg.

Jajko wybijamy do miski, dodajemy czosnek niedźwiedzi, sól, rozmaryn i roztrzepujemy. Obtaczamy w nim rybę, a następnie w płatkach gryczanych wymieszanych z kurkumą (nada nam to złocistego koloru panierki). Wkładamy do piekarnika na 12 minut i pieczemy. Międzyczasie przygotowujemy pozostałe składniki. Kroimy pomidora i ogórka w plastry. Natkę pietruszki siekamy drobno i mieszamy z oliwą, jogurtem i solą.

Składanie burgera:

Bułkę* przekrawamy na pół. Jedną i drugą część smarujemy sosem jogurtowo-ziołoym. Na jedną z części nakładamy szpinak, pomidora, ogórka, pół plastra sera koziego, nuggetsy z ryby, pół plastra sera koziego i przykrywamy drugą połówką, Najlepiej wbić na środek długą wykałaczkę :).

* można użyć gotowej bułki lub upiec najlepiej swoje nawet z glutenem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *