Mini pizzerinki

Zaskoczyliście Nas swoim wyborem. Zazwyczaj chcieliście coś na słodko, a tym razem wybór padł na pizzerinki. Ale, ale kto nie lubi pizzy lub innych tego typu pochodnych potraw :). Przecież oryginalny przepis na pizze byłby za prosty, troszkę trzeba powymyślać. Łączenie warzyw w każdej postaci nie jest niczym złym, a raczej korzystnym dla naszego organizmu i zdrowia 🙂

Składniki na ciasto:

4 sztuki marchew średniej wielkości
2 szklanki dynia
3,5 szklanki mąka słonecznikowa
przyprawy: sól, papryka ostra

Przepis:

Piec nagrzewamy do 180 stopni z termoobiegiem. Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy na większe kawałki. Dynię wraz z marchewką wkładamy do pieca na blaszce wyłożonej papierem do pieca i pieczemy ok. 20 min. Po tym czasie zostawiamy na chwilkę, by warzywa wystygły. Wkładamy do pojemnika kielichowego i blendujemy je razem z jajkami. Przekładamy do miski, gdzie masę mieszamy z mąką ze słonecznika i przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem formujemy placki o grubości, jaka nam odpowiada (u nas to ok. 1 cm) i podpiekamy ok. 10 minut w piekarniku (180 stopi termoobieg). Wyciągamy, nakładamy passatę, przyprawę do pizzy oraz dowolne składniki (warzywa, ser mozarella, rukola, oliwki, szynka wegetariańska), ponownie wkładamy do pieca na ok. 12 minut.

Smacznego!  😎

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *