Placki ziemniaczane z sosem cukiniowym

Z racji tego, że odwiedzają Nas goście nie jedzący mięsa, wymyślone na szybko, ale zarazem klasyczne placki ziemniaczane. Tym razem w sosie cukiniowym w obecności papryki i natki pietruszki, posypane odrobina mozzarelli.
Składniki na sos:
1 cukinia ok. 340-400 g
1 ziemniak ok. 300 g
1 papryka ok. 200-300 g
przyprawy: kurkuma, pieprz ziołowy, sól, papryka ostra, zioła tajskie
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do garnka, chwilę podsmażamy i dusimy na małym ogniu. Międzyczasie kroimy paprykę w drobną kostkę i podsmażamy przez chwilę, aby delikatnie zmiękła. Jak cukinia i ziemniaki będą al dente wyciągamy część cukinii i odstawiamy na bok, a pozostałą część warzyw miksujemy. Pozostałą cukinię w kawałkach wrzucamy do garnka wraz z papryką i doprawiamy do smaku.
Składniki na placki:
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 łyżka mąka orkiszowa
2 jajka
1 pęczek natka pietruszki
30 g ser mozarella
przyprawy: sól i pieprz od smaku
Ziemniaki obieramy i trzemy na małych oczkach. To samo robimy z cebulą. Dodajemy jajka, mąkę, przyprawy i mieszamy. Smażymy z obu stron na patelni bez tłuszczu.
Na talerz kładziemy placki, polewamy sosem, posypujemy pokrojoną natką pietruszki oraz startym serem mozarella :).