Przejdź do treści

Rogaliki świąteczne z dżemem

Co prawda większość z Was ma swoje ulubione i sprawdzone przepisy świąteczne i już zapewne dawno zrobiła swoje wypieki na święta, ale dla spóźnialskich szybki i smaczny przepis na rogaliki w zdrowszej wersji ;).
A ci, którzy tradycyjnie robią co roku swoje wypieki — spróbujcie czegoś nowego, a zobaczycie —  warto 🙂

Przepis

540 g mąki pszennej lub pszennej pełnoziarnistej
150 g jogurtu naturalnego
80 g masła 83 %
2 żółtka
1 jajko
80 g cukru trzcinowego (można zastąpić innym słodzikiem)
10 g cukru waniliowego
220 g dżem 100% z porzeczki

Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej jogurt, masło pokrojone w kostkę, żółtka, jajo, cukier waniliowy oraz cukier trzcinowy. Wszystkie składniki zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Dzielimy ciasto na kilka porcji. Każdą z nich wałkujemy na grubość ok. 3-5 mm. Ciasto kroimy w kwadraty i na każdym rozsmarowujemy po 1/3 łyżeczki dżemu. Zawijamy w rogalika i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w 175 stopniach na termoobiegu przez 20-25 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia i jemy 🙂

Smacznego!