Batonik z kremem chia <wstecz

Inspiracją do tego był jeden ze zdrowych batoników, gdzie kaloryczność była dosyć wysoka. Specjalnie zrobiłam pewien sprawdzian dla jednej z koleżanek, którą poznałam na szkoleniu, czy da się zrobić podobną wersję, ale o obniżonej kaloryczności :). Otóż można, a mało z tego to 2 porcje, a nie jedną!

Składniki na ciasto

1 jajko
300 g cukinii
100 g marchew
30 ml olej kokosowy bezzapachowy płynny
30 g gorzkiej czekolady 
100 g dżem 100 % z truskawek
30 g kakao 
3 g soda
100 g mąka gryczana 
30 g miodu/melasa buraczana/cukier trzcinowy (do wyboru)
szczypta cynamonu

Ścieramy cukinię i marchew na drobnych oczkach. Odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy jajko, dżem, miód, olej kokosowy, Mieszamy. Czekoladę siekamy na drobno. Dodajemy pozostałe składniki wraz z czekoladą i ponownie mieszamy. Wylewamy na silikonową formę 20×20 cm. Wstawiamy do pieca nagrzanego na 180 stopni, pieczemy 30 min. Zmniejszamy do 170 stopni i pieczemy jeszcze 15 min. Wyciągamy i pozostawiamy do ostudzenia.

Składniki na masę

120 g banan 
200 g śmietanka kokosowa 
30 g miód
50 g nasiona chia 
30 g masło orzechowe
50 g płatki migdałowe do posypania


Wszystkie składniki prócz nasion chia wkładamy do blendera i blendujemy na gładką masę. Dodajemy nasiona chia i ostawiamy na 15 min. Po upływie czasu nakładamy masę na wcześniej upieczony batonik. Posypujemy płatkami migdałowymi i wstawiamy do lodówki. Najlepiej zjeść na drugi dzień, ale po 3 h można już skosztować 🙂 
 
Wartości odżywcze na 100 g produktu:


196, 32 kcal
21, 6 g węglowodany 
10,98 g tłuszcz 
4,56 g białko
3,36 g błonnik


Smacznego ! 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *